Po tom, čo minister financií Peter Kažimír zmenil názor na platenie dane z prepitného a uznal, že ju treba platiť, prichádza ministerstvo financií s usmerneniami, ktoré reštauráciám aj čašníkom pomôžu správne uplatňovať daňové predpisy. Čašníci budú vybrané prepitné podrobne evidovať v Knihe prepitného. Reštaurácie budú z prepitného platiť DPH a ak bolo poskytnuté v súvislosti s konzumáciou alkoholických nápojov, tak aj spotrebnú daň z alkoholu. Čašníci zaplatia z prepitného daň z príjmu fyzických osôb, sociálne a zdravotné poistenie.
Pomôcť reštauráciám a čašníkom zorientovať sa by mala aj novovytvorená funkcia asistenta čašníka. „Každý čašník bude mať svojho asistenta, ktorý dozrie na to, aby správne vyberal, zaúčtoval a zdaňoval všetko prepitné. V žiadnom prípade to netreba chápať ako prejav nedôvery štátu voči čašníkom. Naopak, prácu čašníkov si vysoko vážime a chceme ich aj takto podporiť, aby si sami nemuseli naštudovať zložité a často sa meniace daňové a odvodové predpisy,“ vysvetlil pre Denník RSS minister Kažimír. Keďže podľa údajov štatistického úradu, pracuje v oblasti pohostinstiev a reštaurácií okolo 29 tisíc zamestnancov, predpokladá sa, že formou aktivačných prác by v pozícii asistentov čašníkov mohlo nájsť uplatnenie takmer 30 tisíc nezamestnaných. Miera nezamestnanosti tým klesne o viac ako 1 percentuálny bod. Ak zámer odsúhlasí aj Európska komisia, náklady na asistentov budú hradené z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu.